Já mám na takhle zašlý laky (od myčky + bílý povrchový škrábance) "zaručenej postup". Je to teda časově dost náročný, ale výsledek zatim vždycky stál za to. Kup pastu na škrábance od Sonaxu a důkladně (ale ne moc silně) s ní celý auto obrus. Pak vezmi nějakou z těch rychloleštěnek v barvě auta (používám Turtle wax Color) a znova ho celý vylešti. Pak největší pakárna, která ale udělá nejvíc - klasickej tvrdej vosk. Doporučuju žlutej Simoniz v plechovce (
[ Link ] ). Na závěr znova tou barevnou leštěnkou - ta teprve pořádně vytáhne lesk i hloubku.
Možná někdo napíše jednodušší postup, ale já mám zkušenosti takový, že
když se lak nezbrousí pastou, škrábance tam zůstanou,
když se lak nenaleští barevnou leštěnkou mezi pastou a tvrdym voskem, ztrácí ve finále hloubku
když se lak nenaleští tvrdym voskem, stačí aby párkrát zapršelo a všechno je v tahu, navíc ten lesk se taky nedá srovnat...
závěrečný leštění barevnou leštěnkou je to, co teprve ukáže výsledek - zaručuju se, že to stojí za to... Navíc to vydrží hodně dlouho (pak už to stačí jen občas přejet tou barevnou a ten základ tam pořád je).
Má to jenom jednu vadu - kamarádi mi často při pohledu na moje auto řikaj, že jsem leštěnkovej úchyl:)